Pàgines

Vins Tarragonins. Xavier Martorell

Comparteixo una carta publicada al Diari de Tarragona fa uns dies. Escrita per un bon amic al que ja havia fet alguna referència en aquest blog, i en la que a part de fer una bona descripció del magnífic i únic univers de D.O. que tenim a la província, ens llença la reflexió sobre el poc percentatge que representa en general el consum intern. Des d'aquí convidem a qui encara no conegui els vins de casa nostra a que provi i conegui els grans vins i cellers que tenim a tocar.





Vins tarragonins (Xavier Martorell i Boada)


S’acabarà la verema i amb il·lusió i certa ànsia esperarem just uns mesos o uns anys a poder tastar els nostres vins d’aquest 2012 mentre paladegem les anyades anteriors. Les comarques tarragonines engloben totalment, parcialment o de forma testimonial, fins a 9 denominacions d’origen de vi i cava (Tarragona, Montsant, Priorat, Conca de Barberà, Terra Alta, Cava, Penedès, Catalunya, Costers del Segre). Segurament no hi ha cap altre territori al món que pugui fer una afirmació com aquesta. Vins de tots els preus, de deliciosos i de no tant, per al dia a dia o per a ocasions especials. Vins sensacionals que busquen el recer d’un bon llibre vora el foc remenant la copa, d’altres per compartir el millor plat de l’àvia en un àpat en família o bé ser els reis de la taula del nostre restaurant preferit. O encara altres per ser l’ànima de festes amb molta alegria o per omplir el porró de sempre. Garnatxes blanques i negres extraordinàries, carinyenes superbes, trepats sorprenents, xarel·los, macabeus perfumats, fines parellades, ulls de llebre, algun sumoi...i tot un reguitzell de varietats autòctones i foranes i vinificacions diferents.


I darrera d’aquests vins treu pit un territori, preciós, delicat: des dels costers de llicorella inclinats del Priorat, al mar de vinyes de l’Alt Camp passant pel panal de la Terra Alta. I per damunt de tot això unes persones que treballen la terra, que ens mantenen el territori bell, terriblement bell. I envoltant-ho tot trobem centenars de milers de tarragonins que en massa casos donen l’esquena al seus vins i tristament són còmplices de la desil·lusió de molts pagesos, del deteriorament del paisatge, dels incendis forestals, de l’abandó dels trossos i despoblament de vil·les. En definitiva, partícips del final d’una forma de viure.


Amb un consum responsable és hora de gaudir preferentment dels vins tarragonins, sense excuses, per mil i una raons. Les nostres comarques, la nostra gent, la nostra economia, el nostre medi ambient i el nostre paladar, ens ho agrairan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada